Skip to main content

Wat is lakken?

TROMP biedt u een breed scala aan drukwerkopties om uw projecten naar een hoger niveau te tillen. Een van de technieken die we graag met u willen delen, zijn Spot UV-lak, drip-off dispersie lak en plaatselijk vernis. Deze technieken voegen een opvallend visueel element toe aan uw drukwerk en bieden eindeloze mogelijkheden om indruk te maken. Kort gezegd is lakken het aanbrengen van een (meestal) glanzende laag over het drukwerk. Dit kan over het gehele drukwerk of plaatselijk aangebracht worden. We zullen de verschillende vormen van plaatselijk lak hier kort uitleggen.

Wat is spot UV-lakken?

Spot UV-lak is een glanzende lak die op specifieke delen van het drukwerk wordt aangebracht om deze gebieden te accentueren. Het creëert een contrast tussen matte en glanzende afwerkingen, waardoor uw ontwerp tot leven komt. Met Spot UV-lak kunt u bepaalde elementen, zoals logo’s, afbeeldingen of tekst, in het oog laten springen en de aandacht van uw doelgroep trekken. Het resultaat is een luxueuze en professionele uitstraling die de waarde van uw drukwerk verhoogt. Spot UV heeft de grootste attentiewaarden, maar is ook het meest kostbaar.

Wat is plaatselijke (spot) drip off dispersielak?

Drip-off dispersie lak is een techniek waarbij een combinatie van matte en glanzende afwerkingen wordt gecreëerd. Hierbij wordt een matte lak over het volledige oppervlak van het drukwerk aangebracht, gevolgd door een glanzende lak op specifieke delen. Dit contrast in afwerkingen zorgt voor een visueel en tactiel effect dat uw ontwerp uniek maakt. Door deze techniek te gebruiken, kunt u bijvoorbeeld uw logo of bepaalde afbeeldingen laten opvallen, terwijl de rest van het drukwerk een subtiele, matte uitstraling behoudt.

Wat is plaatselijk vernis?

Plaatselijk vernis is een techniek waarbij een glanzende lak op specifieke delen van het drukwerk wordt aangebracht, vergelijkbaar met Spot UV-lak. Het verschil is echter dat plaatselijk vernis een meer subtiele glans creëert in plaats van het intense glanseffect van Spot UV-lak. Hiermee kunt u bepaalde details of texturen accentueren en uw ontwerp een elegante en verfijnde uitstraling geven. Plaatselijk vernis is veel goedkoper dan UV-lak.

Met deze technieken kunt u uw drukwerk naar een hoger niveau tillen en een blijvende indruk maken op uw doelgroep. Of u nu visitekaartjes, brochures, verpakkingen of uitnodigingen wilt laten drukken, Spot UV-lak, drip-off dispersie lak en plaatselijk vernis bieden u de mogelijkheid om uw ontwerp te versterken en een visueel statement te maken.

Ons ervaren team van professionals staat klaar om u te adviseren over welke techniek het beste past bij uw ontwerp en doelstellingen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we uw drukwerk naar het volgende niveau kunnen tillen met onze Spot UV-lak, drip-off dispersie lak en plaatselijk vernis.

Aanleveren drukbestanden met drip-off

Hier zijn de stappen die u moet volgen bij het leveren van een drukbestand met drip-off:

1.  Ontwerp: Maak uw ontwerp in een grafisch ontwerpprogramma, zoals Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop. Zorg ervoor dat u aparte lagen gebruikt voor de matte lak en de glanzende lak.

2.  Matte lak: Maak een aparte laag voor de matte lak. Dit moet een massieve kleurvlak zijn dat aangeeft waar de matte lak moet worden aangebracht. Gebruik een steunkleur die duidelijk in naam en laag onderscheidt van de rest van het ontwerp. Zorg ervoor dat de matte lak-laag is benoemd.

3.  Glanzende lak: Maak een andere laag voor de glanzende lak. Dit is waar u aangeeft waar de glanzende lak moet worden aangebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld logo’s, tekst of andere afbeeldingen zijn die u wilt laten opvallen. Zorg ervoor dat de glanzende lak-laag, net als de matte lak-laag in steunkleur in een aparte laag staat en duidelijk benoemd is.

4.  Overdracht naar PDF: Nadat u het ontwerp hebt voltooid, exporteert u het naar een drukklare PDF. Zorg ervoor dat u de juiste specificaties volgt, zoals de juiste kleurmodus (CMYK), afloopmarges en snijtekens. Bekijk HIER onze aanleverspecificaties.

Aanleveren drukbestanden met spot-UV/plaatselijk vernis

Hier zijn de stappen die u moet volgen bij het leveren van een drukbestand met Spot UV-lak/plaatselijk vernis:

1.  Ontwerp: Maak uw ontwerp in een grafisch ontwerpprogramma, zoals Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop. Zorg ervoor dat u aparte lagen gebruikt voor het ontwerp zelf en de gebieden waar u Spot UV-lak wilt toepassen.

2.  Spot UV-lak/Plaatselijk vernis: Maak een aparte laag voor de Spot UV-lak. Dit moet een massieve kleurvlak zijn dat aangeeft waar de Spot UV-lak/plaatselijk vernis moet worden aangebracht. Gebruik een steunkleur die duidelijk in naam en laag onderscheidt van de rest van het ontwerp. Zorg ervoor dat de lak-laag is benoemd.

3.  Overdracht naar PDF: Nadat u het ontwerp hebt voltooid, exporteert u het naar een drukklare PDF. Zorg ervoor dat u de juiste specificaties volgt, zoals de juiste kleurmodus (meestal CMYK), afloopmarges en snijtekens. Bekijk HIER onze aanleverspecificaties.

Offerte aanvragenNeem contact op