Wat is lakken?

Het aanbrengen van een glans laag. Dit kan op veel verschillende manieren.

Wat is spot UV-lak?

De beste en bekendste is spot (plaatselijk) UV-lakken. Spot UV-lak geeft het beste resultaat, maar is wel duurder dan de anderen methodes. De UV-glanslak brengen we plaatselijk aan, wat zorgt voor een verrassend effect. Zeker op een matte ondergrond, zal de glans mooi contrasteren. Het kan zowel op gestreken als op ongestreken papier. U kunt spot UV-lak ook combineren met verschillende laminaatsoorten. De lak wordt na het drukken op het drukwerk aangebracht. U kunt de laklaag aanbrengen op een volvlak of u kunt het aanbrengen op een stuk tekst of afbeelding om die er uit te laten springen (zie foto hiernaast).

De UV-lak kan ook met reliëf (embossed) worden aangebracht. Dit heet opdikkende spot UV-lak en is iets duurder dan de reguliere UV-lak.

Wat is plaatselijke (spot) drip off dispersielak?

Hierbij kan het drukwerk op de drukpers worden voorzien van een plaatselijke glans laag. Dit gebeurd veel bij verpakkingen. Het is minder goed zichtbaar dan spot UV-lak maar is wel goedkoper en kan nog steeds een mooi effect geven. Zeker bij donkere (volvlak) kleuren.

Wat is plaatselijk vernis?

Dit is vergelijkbaar met bovengenoemde drip-off dispersielak. Het is een ietwat verouderde techniek, maar wordt nog veel gebruikt. Een groot nadeel van deze methode is dat het drukwerk geler wordt naarmate de tijd.

Hoe de bedrukking van deze plaatselijke glans laag aan te leveren?

De bedrukking en plaatselijke glans laag staan in één en hetzelfde document. Anders is het voor de drukker onmogelijk de plaatsing van de lak te bepalen. Verder is het belangrijk dat de lakvorm niet in de bedrukking staat, maar in een aparte laag over de bedrukking heen. Dit bereik je door de lakvorm in een steunkleur over de bedrukking heen te zetten. Als de lakvorm niet in een separate steunkleur is gemaakt, wordt deze niet meegenomen in het normale drukwerk.

Als het drukwerk over de gehele bedrukking lak krijgt, is er geen lakvorm nodig en kunt u het document dus op normale wijze aanleveren.

Voor meer informatie en uitleg bekijk hier de aanlever specificaties.

Offerte aanvragenNeem contact op