Skip to main content

Wat zijn PMS (Pantone) kleuren?

De meest gangbare manier van drukken, is drukken in CMYK (=Cyaan, Magenta, Yellow, Black), ook wel full colour genoemd. De meeste verpakkingen en drukwerkproducten worden op deze manier bedrukt. Dit is over het algemeen goedkoper dan PMS drukwerk. Maar met PMS drukwerk kunt u meer kleurkracht en daarmee mooier drukwerk produceren.

Wat is een PMS kleur?

PMS staat voor Pantone Matching System. U heeft vast wel eens zo’n kleurenwaaier in handen gehad. In deze waaiers zitten ca. 2100 verschillende kleuren, samengesteld door het bedrijf Pantone. Dit is handig en prettig werken, want zo weet je zeker dat de kleur voldoet aan uw verwachtingen. PMS-kleuren worden aangeduid met een uniek nummer, gevolgd door de letter U of C. Deze letter geeft aan of uw drukwerk op gestreken (=glad/coated) of ongestreken materiaal (=ruw/uncoated) wordt gedrukt. De kleur is ‘schoner’ en krachtiger dan een full colour opgebouwde kleur. Huisstijl drukwerk en verpakkingen worden vaak in 2 of 3 PMS kleuren opgebouwd. Hierdoor zijn de kleuren stabiel en ogen ze fris. Onze Heidelberg XL drukpers is eenvoudig om te zetten in de door u gewenste PMS kleuren.
Door de standaardisering van uw kleuren kunnen drukkers ervoor zorgen dat deze overeenkomt met de wensen van de opdrachtgever. Door PMS-kleuren te hanteren, weet u zeker dat uw drukwerk altijd in dezelfde, juiste kleuren wordt geleverd.

Hoe een PMS bedrukking aan te leveren?

De reguliere bedrukking en PMS staan in één en hetzelfde document. De PMS kleur staat op uitsparen in een separate laag van het document. Dit bereik je door de PMS kleur als steunkleur in het document te zetten en bij kenmerken niet voor overdruk te kiezen. Let wel op dat je de kleur de juiste PMS waarde als naam geeft. Zo kan er geen verwarring ontstaan over welke kleur kleur het moet worden.

Om je drukwerk op te maken en aan te leveren in PMS ga je het beste aan de slag met Adobe InDesign of Adobe Illustrator. Voor meer informatie bekijk HIER de werkwijze om jouw PMS kleur in te stellen.

Offerte aanvragenNeem contact op