Skip to main content

Wat is pregen (reliëfdruk)?

Wat is reliëfdruk?

Reliëfdruk is een verfijnde techniek die een tastbaar en visueel element toevoegt aan uw verpakkingen, waardoor ze opvallen en een blijvende indruk achterlaten bij uw klanten. Of u nu een luxe uitstraling wilt creëren voor uw productverpakkingen of uw merknaam wilt laten opvallen op promotionele materialen, reliëfdruk biedt eindeloze mogelijkheden.

Bij reliëfdruk maken we gebruik van twee hoofdtechnieken: embossing en debossing. Embossing creëert een verhoogd reliëf, waardoor bepaalde delen van het ontwerp naar voren springen. Dit geeft een aantrekkelijk 3D-effect en voegt textuur toe aan de verpakking. Debossing daarentegen zorgt voor een verzonken reliëf, waarbij delen van het ontwerp naar binnen worden gedrukt. Dit geeft een elegant en subtiel effect dat zowel visueel als tactiel aantrekkelijk is.

Om het beste resultaat te garanderen, zijn er specifieke eisen waaraan zowel het karton als het ontwerp moeten voldoen. Voor reliëfdruk verpakkingen adviseren wij het gebruik van stevig en dik karton, dat de druk en het reliëf goed kan weerstaan. Het ontwerp moet ook zorgvuldig worden voorbereid, met duidelijke aanduidingen voor de te embossen of debossen delen. Onze ervaren ontwerpers kunnen u hierbij ondersteunen en adviseren om ervoor te zorgen dat uw reliëfdruk verpakking perfect wordt uitgevoerd.

Hoe de bedrukking aan te leveren?

De bedrukking en preegvorm staan in één en hetzelfde document. Anders is het voor de drukker onmogelijk de plaatsing van de preegvorm te bepalen. Verder is het belangrijk dat de preegvorm niet in de bedrukking staat, maar in een aparte laag over de bedrukking heen. Dit bereikt u door de preegvorm in een steunkleur over de bedrukking heen te zetten. Als de preegvorm niet in een aparte steunkleur is gemaakt, wordt deze meegenomen in het normale drukwerk.

Voor meer informatie bekijk HIER de aanlever specificaties en uitleg.

Offerte aanvragenNeem contact op